Søk
Close this search box.

Mistanke om ringorm hos flere storfehold i Gudbrandsdalen

Informasjon til bønder i området fra Mattilsynet – distribueres via landbrukskontorene og næringen:

Det er mistanke om ringorm i per nå åtte storfehold i Øyer, Ringebu og Sjåk kommune. Det er tatt prøver i alle de aktuelle dyreholdene, og svar på prøvene er ventet innen uke 50.

Mattilsynet oppfordrer dyreholdere med storfe til å være oppmerksomme på symptomer som kan være ringorm. Ringorm hos storfe er en nasjonal liste-2 sykdom. Det er viktig at alle som har mistanke om sykdommen på storfe melder ifra umiddelbart til Mattilsynet på telefon 22 40 00 00.

Symptomer på ringorm på storfe

Ringorm er en soppinfeksjon og soppen danner sporer som er svært motstandsdyktige. Dyrene er svært lite plaget selv om de er smittet. Storferingorm kan smitte til folk, men er ufarlig for mennesker og lar seg lett behandle, men det gir store konsekvenser av å få ringorm inn i storfebesetningen. 

Typiske symptomer ved infeksjon hos storfe er flekkvise, ringformete, hårløse partier med melete eller skorpete belegninger. Hos melkekuraser viser ringorm seg gjerne som ett eller flere hårløse partier på hode/hals/sider. Symptomene kan være mindre tydelige og svakere hos kjøttferaser, gjerne bakover på kroppen, langs sidene og på lår og bakende og kan være vanskelig å oppdage.

Viktig med tiltak for å hindre videre smitte

Sykdommen smitter ved direkte kontakt mellom dyr eller indirekte via avføring, strø/høy, klær og sko. Soppsporene kan overleve lenge i miljøet. Smitte mellom besetninger skjer gjerne ved flytting av dyr mellom besetninger.

Ved mistanke om sykdom, har du som dyreholder ansvar for å iverksette tiltak som skal hindre smitte før Mattilsynet har fattet vedtak. Du har også ansvar for å informere besøkende om mulig smitte i dyreholdet ditt. Det er viktig at alle som skal inn i dyreholdet ditt bruker smittesluse. Husk også at utstyr som har vært i direkte eller indirekte kontakt med dyr kan ha med seg smitte.

Les mer om ringorm hos storfe her:

Ringorm | Mattilsynet

Ringorm hos storfe – Veterinærinstituttet

Tiltak mot ringorm i Trøndelag – Norges Bondelag